Geen koningen in ons bloed

WINNAAR GOUDEN KALF BESTE TV-DRAMA 2015 & GOUDEN KALF BESTE ACTEUR IN TV-DRAMA VOOR JONAS SMULDERS

One Night Stand X – Geen koningen in ons bloed

Ze poetsen hun tanden, eten met mes en vork en proberen aardig en eerlijk te zijn. Maar wat Tomas, een teruggetrokken jongen van zeventien, en zijn felle zus Naomi echt graag zouden willen is moeilijk te vinden in de jeugdzorgwereld waar ze zich staande houden. In vaak abrupt gemonteerde, afwisselend intieme en harde beelden pakt dit drama het gevoel van dit leven in de pauzestand. Na een dramatisch voorval groeit het besef van hun belangrijkste houvast. Koningen zullen ze niet worden, maar als broer en zus hebben ze elkaar.

Juryrapport:

“De jury kiest unaniem voor een warm en aangrijpend televisiedrama dat je niet meer loslaat. De naturelle acteerprestaties door een voornamelijk jonge cast, het prachtige script, krachtig verbeeld en verfilmd door een regisseur die zijn talenten razendsnel ontwikkelt.”

Nominatierapport:

Wat willen ze aardig en eerlijk zijn in de harde wereld van de jeugdzorg; de timide Tomas en zijn felle zus Naomi. In gastgezinnen en tehuizen proberen deze late tieners zich staande te houden, maar na eerst een afscheid en dan een dramatisch voorval, groeit het belangrijkste besef dat zij als broer en zus vooral elkaar hebben. In een mooie po√ętische beeldvoering met een abrupte verrassende montage, afwisselend intiem en dan weer meedogenloos, laat de nog prille regisseur Mees Peijnenburg, die eerder al opviel met zijn bekroonde afstudeerfilm COWBOYS JANKEN OOK (2013) en tevens dit jaar in de korte filmcompetitie met UN CREUX DANS MON COEUR, zijn onmiskenbare grote talent zien in het geloofwaardig neerzetten van verhalen over- en met jongeren. Hij verfilmde het sterke scenario van Bastiaan Kroeger met een intense cast (aangevoerd door natuurtalenten Olivia Lonsdale en Jonas Smulders) en een solide crew tot een bijzondere One Night Stand-televisiedramaproductie die de jury beklijft en zeker ook bij de kijker binnen zal komen.